Göteborgspop

Göteborg är känt för sin musikscen

Är du svag för svensk popmusik? Då har du säkert bra koll på Göteborgs musikscen. Sedan början av 1990-talet har Sveriges popmusik på många sätt präglats av Göteborgs musikscen. Med band och musiker som Broder Daniel, Bad Cash Quartet och Håkan Hellström har staden blivit känd för sin indiepop. Än idag bildas ständigt nya popband i staden. Vill du ta del av det senaste inom musikgenren indiepop kan du besöka spelningar som hålls på till exempel Pustervik och Jazzhuset, två av Göteborgs mest populära uteställen och tillika konsertställen. En utställning om Göteborgs musikscen hålls även i staden.

Nya namn på Göteborgsscenen

För många är Göteborgspop synonymt med Håkan Hellström och Broder Daniel. Göteborgs musikscen består dock av mycket mer än dessa namn. Agent Blå är ett av de nya namnen inom Göteborgspoppen, och missa inte heller band som Terra, Dolorifics, Westkust och Makthaverskan. Många av dagens band har rört sig bort ifrån pop à la Håkan Hellström och hittat sin inspiration i allt från 80-talets Joy Division, 90-talets britpop och 10-talets amerikanska folkrock. Du kan med jämna mellanrum få chansen att se dessa band på någon Göteborgsscen, så lägg namnen på minnet! Håll ett öga på stadens barer och klubbar, så som Pustervik, Jazzhuset och Folkteatern, då de ofta gästas av band.

Musiklivet i Göteborg

Om du inte har koll på dagens popband från Göteborg har du mycket att upptäcka. Det kan också vara roligt att gå tillbaka i tiden och se hur Göteborgs inverkan på musik har sett ut tidigare. Fram till 2018 har du chansen att göra det på Göteborgs stadsmuseum. Där finns en utställning vid namn ”Musiklivet Göteborg 1955-2018”. I den får du följa med i historien från 50-talet och fram till dagens musikscen. Du får bekanta dig med band och artister, men också med musikscener och svartklubbar som har varit, och är än idag, en stor del av musiklivet i staden.