Pugh Rogefeldt och Ja, dä ä dä

Många skulle säga att Pugh Rogefeldt är den mest banbrytande svenska artisten någonsin. Det kommer sig främst av att hans debutalbum, ”Ja, dä ä dä” från 1969, betraktas som det första riktiga rockalbumet på svenska.

Pugh är en sann svensk rockhjälte och som sådan förmodar jag att han känner till värdet av bra merchandise. Det är något som är värdefullt också inom företagsvärlden, men där pratar vi snarare om profilprodukter. En bra produkt att sprida sitt varumärke på är vanligt flaskvatten – vi blir ju alla törstiga. Hos Printer.se kan du få ditt företags varumärke upptryckt på någon av flera olika flaskvarianter. Du kan såklart också välja mellan kolsyrat och stilla vatten. Besök Printer.se för att sätta ditt varumärket på profilvatten.

Växte upp i Västerås

Rogefeldt spenderade barndomen i Västerås där han redan tidigt upptäckte musiken. Bland hans första musikupplevelser fanns att sjunga i söndagsskolans kör. Han tyckte dock att det var tråkigt. Musikalisk glädje kände han första gången när han började sjunga i en gosskör. Som tonåring spelade Pugh i ett flertal olika band, mestadels kompgitarr. Det ledde dock ingen vart. Han spenderade därefter några år med att jobba som målare och syssla med musik vid sidan av. Han spelade under den här tiden in ett flertal demos som han skickade till olika skivbolag utan att få något gehör.

En av hans demos träffade dock helt rätt när det nådde producenten Anders Burmans öron. Burman hörde av sig till Pugh och sa till honom att hans bolag Metronome ville spela in en skiva direkt. Just vid det tillfället gjorde Rogefeldt lumpen och kunde inte få permission. Han lät dock inte det hindra honom utan rymde, vilket utmynnade i ett fängelsestraff på tre månader. Han fick dock spela in sin debutplatta innan de satte honom bakom lås och bom.

Ja, dä ä dä blev en sensation direkt

Inspelningen av albumet tog bara två dagar i anspråk. Lite tid för en platta som skulle rita om det svenska poplandskapet. När det gavs ut i augusti 1969 prisades det som något helt nytt. Såhär i efterhand går det att konstatera att plattan rymmer många svenska popklassiker, mest känd av dem är förmodligen Små lätta moln, men också Surabaya Johnny har fått mycket uppmärksamhet tack vare ett antal coverversioner av låten. Många skulle nog säga att det är Rogefeldts bästa album, möjligtvis i konkurrens med Bolla och rulla som gavs ut 1974. En annan av Pughs karriärhöjdpunkter var i början av 1990-talet då han nådde stora framgångar som medlem i det svenska superbandet Grymlings. Störst succé på listorna hade bandet med Rogefedts låt ”Mitt bästa för dig”.

Men debutplattan lyser alltså fortfarande klarast. Det visas inte minst av att Pugh under året gjort några väldigt lyckade spelningar med anledning av att debutplattan firar 50-årsjubileum.