Svenska musikdivor

En diva, vad är signifikativt för en sådan? Överdrivna stjärnmaner, en övertro på den egna förträffligheten. Det är såna maner som beskriver en diva om man använder en negativ ordalydelse. Det krävs en del för att leva upp till epitetet diva och vi lite lagom Svenska är lite främmande för just den typen av maner och att uttrycka sig i negativa ordalydelser faller sig ganska naturligt. När det gäller svenska musikdivor blir det än svårare att rada upp exemplen. Om man skriver ner kraven en aning så kan man kanske rada upp några stycken som skulle kunna leva upp till diva-begreppet. Vi har naturligtvis en självskriven diva inom musiken, en självklar diva och dessutom fullkomligt medveten om att hon ägde divans kvaliteter; Zarah Leander, sinnebilden av en diva i egen hög person. Utomlands var divorna inom musiken flera. Mae West var divornas diva, men som sagt för att hitta några svenska divor utöver Zarah Leander så behöver vi sänka ribban en aning.

Definitionen av en diva

I en nyligen utgiven bok om Zarah Leanders liv avhandlas den största svenska divan inom musik och artisteri. Hon var självklart divig, utstuderat rivig, ja hon var helt enkelt wunderbar. Hon var helt enkelt inte lagom, inte någonstans, utan hon levde upp till alla kraven som ställs på en sann diva. Vilka är då de kraven? Tittar man på ordets ursprung så kommer ordet diva från italienskans ”divina” som betyder gudomlig. Ursprungligen användes begreppet som en beskrivning av framstående operasångerskor men begreppet har därefter även börjat användas för att beskriva skådespelerskor och andra kvinnliga artister med divalater. Divalater används i beskrivningen av kvinnor med påfrestande beteenden. Ska vi alltså dra slutsatsen att en diva är en ganska odräglig person? Ja, kanske. Men då blir det svårt att hitta någon som skulle vilja kategorisera sig som diva bland våra svenska sångerskor, så därför väljer vi nu att söka efter sångerskor med vissa ”gudomliga” attribut och gåvor. Marie Fredriksson kan få utgöra den av dagens svenska sångerskor som får leva upp till epitetet diva.

Marie Fredriksson – från fjäril till diva

Marie Fredriksson är sångerskan som gick från ett ödmjukt musikskapande med låtar som ”Den sjunde vågen” och andra lågmälda låtar i samma stil. En fantastisk sångerska som stod utmärkt på sina egna musikaliska ben när hon övertalades av Per Gessle att överge sin egen väg och bli sångerska i Roxette. Förvandlingen var total och för hennes tidigare fans – skrämmande. Borta var den finstämda musiken, borta den ödmjuka rösten som så ömsint beskrivit livets växlingar. Kvar var en skinnklädd rockstjärna som inte visade minsta spår av sitt forna jag. Detta var en världsartist som gjorde anspråk på världsherravälde, detta var en diva av rang. För dem som vill testa divalater och stjärnmaner för en kväll kan det ju vara roligt att genomgå samma sorts förvandling. Med några enkla medel som att hyra en lyxig bil med privatchaufför Stockholm eller någon annanstans och göra en helkväll i lyx och glamour. Det behöver inte kosta så mycket att vara diva för en kväll, en kväll du sent ska glömma.