Imperiet


598px-joakim_thastromSveriges historia är fyllt av populära band inom alla möjliga olika genrer. Imperiet är ett av 1980-talets största band, och de bidrog till rocken och punken i Sverige. Medlemmarna fortsatte efter bandet uppbrott att jobba med musik på olika håll, och även i modern tid har flera av dem gett sitt bidrag till musiksverige. Trots att bandet inte längre finns kvar så spelar fans än idag deras musik, till vardags och till fest.

Grundades 1981

Året var 1981 när bandet grundades. Till en början valde man namnet Rymdimperiet, men övergick efter två år till att heta bara Imperiet. Bandet fick en relativt kort men mycket intensiv karriär. Imperiet blev ett av Sveriges största band under 1980-talet. Anledningen till uppbrottet i juni 1988 var den misslyckade satsningen utomlands. Sångaren Joakim Thåström valde att lösa upp hela bandet, men man fortsatte trots detta att slutföra de sista spelningarna under året i Sverige och Sydamerika. Stilen var mer utpräglad på den tiden, men det finns fortfarande många som klär sig i den stilen. På sidor som outletsverige.se hittar man många olika stilar. Utbudet idag fyller de flesta smaker och stilar.

Medlemmar

Punk iconSe senaste medlemmarna i Imperiet var Joakim Thåström på sång och gitarr, Christian Falk på basgitarr och Fred Asp på trummor. Tidigare medlemmar var Stry Terrarie på sång, gitarr och orgel samt Gunnar Ljungstedt på trummor och Per Hägglund på keyboard och saxofon. Bandet hade dessutom en hel del bidragande musiker genom åren. Den artist som förmodligen utmärkt sig mest efter bandets uppbrott är Thåström. Förutom att stå som frontfigur i Imperiet så hade han samma roll i bandet Ebba Grön, och har dessutom haft en framgångsrik karriär som låtskrivare och soloartist.

Kända låtar

Många låtar blev kända, men det finns några som gjort sig tidlösa och nått en stor publik även utanför genren. Du ska va president, Var e vargen och C.C. Cowboys hör till listan, liksom Märk hur vår skugga. Bandet hann med flera album under sin korta karriär. Rasera, Imperiet, Blå himlen blues, Synd, Imperiet på engelska och Tiggarens tal. Till stor del hade musiken från Imperiet en förankring i politiken, liksom mycket annan musik från den tiden.