Svenska band internationellt

Att Sverige har en stor internationell musikscen kommer nog inte som en nyhet för någon. Många svenska band och artister har blivit berömda utomlands – både nu och historiskt. Det gäller inom många olika musikgenrer; Sverige har lyckats leverera inom allt från eurodisco och housemusik till pop och rock. Det är inte bara musiker på scen som har blivit stora, också låtskrivare och producenter är en svensk exportvara. Du har kanske hört talas om Max Martin, Denniz Pop och Andreas Carlsson? De har skrivit låtar till gigantiska artister och band som Backstreet Boys, Britney Spears, Westlife, Celine Dion och Taylor Swift. I år var Max Martin ett av namnen bakom den amerikanska Billboard-listettan ”Can’t feel my face” med The Weeknd, detta är hans 21:a förstaplacering på listan. Den svenska musikhistorien är ur ett internationellt perspektiv en verklig framgångssaga.

MEP 14. Mikael Damberg delar ut regeringens musik export pris till Max Martin och Spotify. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

 

1960-2000 – ABBA och Ace of Base
Redan under 60-talet började det att gå bra för svensk musik utomlands, men man kan säga att det var under 70-talet med ABBAS succéer som det började gå riktigt bra. Idag är ABBA invalda i Rock’n’roll Hall of Fame, något som de som svenskar hittills är ensamma om. Under 80-talet gjorde sig Europe berömda utomlands, för att inte tala om Roxette. Framgångarna fortsatte under 90-talet med band som Ace of Base, Army of Lovers, E-type och The Cardigans. Det var också under den här perioden som tidigare nämnda låtskrivare började skapa hits åt många band, framförallt i USA.

 

2000-2015 – Robyn och Avicii
Sedan 90-talet har Sveriges musikrykte internationellt varit mycket gott och det blir bättre och bättre. Än idag finns det många svenska band och artister att räkna med utomlands. Robyn är idag känd över hela världen och har bland annat varit förband åt bland annat Madonna. Även inom rock och hårdrock har Sverige gjort sig berömda. In Flames är idag stora utomlands, liksom punkrockiga The Hives. Den största svenska stjärnan internationellt idag är dock utan tvekan dj:n Avicii. Efter Max Martin är han dessutom den musikern som idag tjänar mest i Sverige. Svenska band, artister och låtskrivare har verkligen lyckats bra utomlands – frågan är vad som kommer härnäst?