Att starta ett band

Det finns mycket bra musik från Sverige inom de flesta genrer. Att hitta ett svenskt band som faller dig i smaken bör därför inte vara någon större svårighet. Kanske är det till och med du och ditt band som är nästa svenska stjärnskott? Även om svensk musik finns i mängder kan vi aldrig få för många svenska artister. Det är säkert många som någon gång i livet har haft drömmar om att starta eller vara med i ett band. Det är alltid bra att söka efter tips på hur man kan gå tillväga, exempelvis gällande vilka upphovsrätts, finanserings och branschorganisationer som finns att hålla koll på. Här får du ytterligare två tips som kan hjälpa dig att uppnå dina musikaliska drömmar.

 

Hitta er stil och tro på den
I dagens musik- och samhällsklimat kan det sägas vara både enkelt och svårt att slå igenom inom musikbranschen. Å ena sidan gör internet, Spotify och sociala medier det möjligt att sprida sin musik utan kostnader, men å andra sidan bidrar just detta till att aktörerna är fler än någonsin. Konkurrensen är med andra ord stor. Om man tittar tillbaka på band, musiker och artister som har slagit igenom har de ofta, men inte alltid, en sak gemensamt: en unik stil. Det gäller både musikmässigt och ”varumärkesmässigt”. Se bara på Lady GaGa eller The Beatles, som båda var banbrytande med sin popmusik och sina frisyrer. Att hitta sin stil och tro på den till 100 % kan visa sig vara lönsamt i längden.Att starta ett band 1

 

Gör många spelningar
Många är kanske sugna på att så snabbt som möjligt bege sig in i en studio och spela in sitt nyskrivna material? Att få ut det på skiva och/eller Spotify är givetvis en stor bedrift och något du ska sträva efter. Men glöm inte bort att spela er musik live. Att spela live är ett effektivt sätt att visa upp sig på inför en ny publik, en ögonöppnare för de som i annat fall aldrig hade sett er. Det kan vara svårt att veta var, när och hur man ska börja, men tänk smått och börja i er hemstad – kanske på den lokala puben, på en fritidsgård eller en nattklubb. Om ni planerar större arrangemang än så, men inte vet hur ni ska gå tillväga kan ni ta hjälp av olika företag. Hos bland annat TPO kan man hyra komradio och produktionsutrustning för evenemang. Man kan även få hjälp med projektledning och övriga lösningar inför evenemang. Att ta hjälp av sådana företag kan bli aktuellt först inför större evenemang, kanske inte i början.