Svenska musiker och feminism

Musik och politik är inte en ovanlig kombination, framförallt inte inom genrer som hiphop och rap, indiepop och rock. Få har väl missat det uppsving som feminismen har fått under de senaste åren. Partiet F! var inte långt ifrån att komma in i riksdagen. Feministiska magasin har skapats och debattartiklar och krönikor om feminism och jämställdhet är idag snarare regel än undantag. Även inom den svenska musikscenen har feminismen haft ett starkt inflytande. Fler kvinnliga band och musiker får ta plats i rampljuset och bokas till festivaler. Allt fler musiker väljer att prata om feminism och jämställdhet i intervjuer eller på sociala medier. Inte minst lyser feminismen igenom i musikens texter.

 

Det är tid för kvinnor
Musikbranschen, speciellt vissa genrer som indiepop, rock och hiphop, har alltid varit dominerad av män och berättelser om män. I Sverige har det dock på senaste tiden dykt upp många kvinnonamn inom dessa genrer, såväl soloartister som duos och band. Män dominerar fortfarande på de svenska festivalernas scener, men år ökade den kvinnliga andelen artister och band på svenska festivaler drastiskt. Kvinnornas tid är nu! Har du hört talas om Say Lou Lou, Icona Pop eller First Aid Kit? Känner du till poprockbanden Matriarkatet och Dolores Haze? Under de senaste åren har du säkerligen heller inte missat Linda Pira, Silvana Imam, Beatrice Eli och Seinabo Sey.Svenska musiker och feminism 5

 

Hitta din favoritlåt med feministisk text
Har du ännu inte lyckats få tag på bra feministisk musik? Inga problem; här får du fyra tips på låtar producerade av coola tjejer. De har gemensamt budskap om att det är hög tid att lyfta fram kvinnor och alternativa sexuella läggningar. Låt patriarkatet bli ett minne blott. Matriarkatets låt ”Mäns” (2015) är den ultimata feministlåten. Detta punkrockiga band sjunger argt om alla möjliga orättvisor mellan män och kvinnor i dagens samhälle. I ”Min zon” (2014) rappar Silvana Imam om patriarkatet, normer, sociala konstruktioner och om problematiken kring könstillhörighet. Beatrice Elis hitdänga ”Girls” (2014) är en uppfriskande låt om att fantisera om, och vara attraherad av en person av samma kön som en själv. Inspireras av dessa låtar, eller sök runt på egen hand, i dagens feministiska klimat hittar du snart något som passar dig.