Svenska musikhopp att hålla koll på

Svensk musik. Evert Taube, Gyllene Tider, Kent, Robyn, ABBA eller Alice Babs – alla har de något gemensamt; de är nämligen några av Sveriges mest framgångsrika artister och band. Beroende på när du är född ligger nog någon av de här artisterna och grupperna dig nära om hjärtat, men vilken? Sverige tog från första början stormsteg med musiken, över hela världen spelas fortfarande ABBAs Dancing Queen från 1976 på radio. Gruppen gjorde sådant intryck på människor att de för alltid kommer förbli ett av världens mest kända band, och deras musik finns kvar än idag, 40 år senare, som del av ett rikt kulturarv.

Back view of a young man with headphones
Back view of a young man with headphones

Minnen från 2000-talet

Det är lite svårt att tänka sig att vi redan är inne så långt på 2000-talet, man hinner knappt med. Att ha fötts i början av 90-talet är jag glad för. Min pappa spelade glatt Bob Marley, Gyllene Tider och Björn Afzelius i en salig blanding (på kassett, förstås!) i bilen när vi var ute på olika äventyr Sverige igenom. Jag fick tidigt uppleva hur rik musikkulturen är, och speciellt i Sverige. Jag fastnade tidigt för hiphop, och spelade frekvent Timbuktu i hörlurarna när jag som tonåring strövade runt längs spårvagnar och fiskmåsar i centrala Göteborg. Självklart anammade jag också klädstilen som hör till – baggyjeans och oversized tröja. En gång provade jag på batik där man fick göra eget t-shirt tryck. Men det var inget för mig. Hiphopstilen behöll jag några år, och jag lyssnar fortfarande på Timbuktu ibland, även om det inte är lika ofta som när jag var ung.

Först tystnad – sedan exploderade det

Ja, efter de tidiga åren efter 2000 passerat så var det rätt tyst vad gäller ny svensk musik. Men ungefär från 2010 och framåt har det tillkommit en massa nya stjärnskott. Några av de största nya artisterna vi kan se idag är bland annat Zara Larsson, Avicii, Eric Saade och Måns Zelmerlöw. Zara Larsson slog igenom redan som 15-åring med låten Uncover. Många har liknat Zaras röst med den av den amerikanska popstjärnan Rihanna, och visst finns det likheter. Jag satt i bilen och lyssnade på radio för några veckor sedan och hörde för första gången hennes hit Lush Life, och visst trodde jag att den där stämman tillhörde Rihanna. Gissa om jag blev chockad när jag insåg hur fel jag hade. Sen har vi ju som bekant Måns Zelmerlöw, som redan som tonåring slog igenom första gången i Idol, och 2015 tog hem vinsten av Melodifestivalen med sin sång Heroes. Svensk musik blir bara bättre och bättre, och trenden verkar vara att våra artister sjunger mer och mer på engelska. Inget fel i det, då engelska är det språk som talas av flest människor världen över. Men blir man trött på den moderna poppen kan man alltid luta sig tillbaka och lyssna på lite klassiker från Evert Taube.